Ingen regel uden undtagelse

Jeg er generelt ikke meget for bibliotekseksemplarer. Indbindingerne støder mit øje, så under normale omstændigheder finder sådanne eksemplarer kun vej til mine hylder, hvis der er tale om bøger jeg virkelig gerne vil eje, og som jeg ikke har kunnet finde i andre udgaver. Men ingen regel uden undtagelse, og en af de af mine bøger jeg er gladest for, ER faktisk et gammelt biblioteksemplar: Tom Kristensens klassiker Hærværk.

Og hvorfor så det? Jo, fordi man ser dette, når man slår op på titelbladet:

Hvilken skøn dedikation. Og sikken historie, bogen har haft. Sophus Claussen døde i 1931, og 7 år senere var bogen på en eller anden måde havnet på biblioteket i Glumsø, hvor den blev udlånt i alt 57 gange de næste cirka 20 år (det sidste udlån er ikke årsdateret).

Der er ikke noget “Udgået”-stempel i bogen. Mon den sidste låner neglede den til sig selv? Hvor mange af de tidligere lånere var fristet til det? Jeg synes næsten det er mærkeligt, at den vendte tilbage så mange gange!

Boghandleren jeg købte denne perle af i 2008, fortalte at bogen ville have kostet det to-tre-dobbelte, hvis den også havde været i en flot indbinding. Jeg ville næsten bedre kunne forstå det, hvis det forholdt sig omvendt – så sjov synes jeg denne bogs mærkelige skæbne er.