Bogmærker

Der er ikke en gnist af originalitet over dette indlæg. Det er afstedkommet af, at jeg læste et indlæg om glemte bogmærker på bogstavsamleren.dk, og jeg syntes ideen var så god, at jeg måtte prøve det samme med min egen samling. Her er først det inspirerende indlæg:

I mine egne reoler kunne jeg, i mit eksemplar af Sangen om den røde rubin, finde en annonce for et besynderligt produkt, et “farvefilter” til fjernsyn:

Billy Roses bog Vin, vid og vampyrer, som jeg har skrevet om tidligere , indeholdt et eksemplar af Bogsamleren.

Dette blad indeholder i øvrigt nogle set med nutidens øjne næsten rørende ængstelige betragtninger om hvorvidt nogle af Danske Bogsamleres Klubs udvalgte medlemsbøger, som fx Norman Mailers De nøgne og de døde, er tilpas lødig litteratur, eller om de “”snager i uhumskhed, erotik og unatur”, som en brevskriver udtrykker sig”.

Så har vi Vredens druer, der gemte på en kvittering fra et modemagasin. Jeg kan ikke tyde hvad der blev købt:

Hamsuns Ringen sluttet er indlagt en kvittering for en indbinding, formentlig af selvsamme værk:

Og så er der selvfølgelig de bøger, der har privatbreve indlagt som bogmærker. I Ernest K. Ganns Fate is the Hunter et brev fra Olsen fra planteskolen i Kolding, der brevveklser med tandlæge Nordentoft Nielsen om forskellige planteprøver:

Og, i Agnes Henningsens Den rige fugl, et brev fra Ellen til lillesøster Olga. Det fremgår af brevets første side, at storesøster ikke var så imponeret over læseoplevelsen:

Jeg synes godt A. H. kunde ophøre med sin literære Virksomhed – men som vi læser i hendes Bøger – bliver hun vist ved at skrive, saa længe hun kan holde paa en Pen – af økonomiske Grunde. Jeg ser hun har skrevet sin Autograf i Bogen. Magen[?] til Skrift, skal man da lede længe efter!

Flere eksempler følger måske senere…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *